Vulvanın Kolposkopisi

Vulva Kolposkopisi Ne Zaman Yapılmalıdır?

  1. Vulvanın görülebilen anormalliklerinde
  2. Anormal serviks sitolojisiyle bağdaştırılabilen vagina ve serviks anormalliği yoksa
  3. Belirgin bir etyoloji olmaksızın vulvada kaşıntı, yanma ve ağrı olması durumunda.
Bu nokta önemli 50 yaş üzerinde vulvada sürekli kaşıntısı olan ve ilcalara cevap vermeyen hastada mutlaka ama mutlaka biyopsi yapılmalıdır. Biyopsi kolposkopi yapıldığı sırada asetobeyaz epitel saptanan yerlerden yapılmalı ve çok dikkat edilmeli göze çarpan lezyonların tümünde biyopsi alınmalıdır.
Yanda vulvada VIN 3 saptanan hastada lezyonun kolposkopik görüntüsünü izliyorsunuz. Lezyon saat 11 hizasında siğile benziyor ancak üzerinde punktuasyon mevcut. Altta yer alan lezyon ise siğil.

Vulva kolposkopisi vagina ve serviks kolposkopisine benzer amaçla yapılır. %3-5’lik asetik asit dış genital sisteme uygulanır. Solüsyonun hücrelere nüfuz etmesi ve lezyonun beyaz renkte görünmesi 3-5 dakika alabilir.

Üretra ve anüs çevresine özel bir dikkatle bakılması gerekir. Eğer keskin sınırlı bir lezyon fark edilirse, lokal anestezi altında 3-5 mm’lik iğne ile parça biyopsi alınır ya da lezyon tamamen çıkartılarak dikişle kapatılabilir. Bu, lezyonun tamamen ortadan kaldırılmasını sağlar. İyidir ama hastanın doktor ile çok iyi bir işbirliği yapması gerekir.

Aşağıdaki resim ise yine kolposkopisi yapılan VIN 3 olguya ait. Vulvada yaygın HPV Tip 16’nın neden olduğu asetobeyaz epitel şeklinde asetik asit ile ortaya çıkan VIN 3 lezyonları görüyorsunuz

29 Temmuz 2016 tarihinde Prof. Dr. Süleyman Engin Akhan tarafından yayınlanmış ve 08 Eylül 2023 tarihinde de son güncelleme yapılmıştır.

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.