CIN 1, LSIL ya da Hafif Displazilerin Yönetimi, Tedavisi, İzlemi

CIN 1, LSIL ya da Hafif Displazilerin Yönetimi, Tedavisi, İzlemi

LSIL gelen sonuçlar aslında yüksek riskli HPV DNA pozitifliğinin bir göstergesidir. Nitekim, ALTS çalışmasında servikal sitoloji sonucu LSIL olan hastaların %83’ünde yüksek riskli HPV DNA saptanmıştır. Bununla birlikte, kolposkopi yapıldığında bu hastaların %15-30’unda CIN 2, CIN 3 tespit edilmektedir. Bu nedenle, 2006 kılavuzunda sitoloji sonucu  LSIL olan hastalara kolposkopi yapılması önerilmiştir.

Ancak 21 yaş altı ergenlerde invazif servikal kanser riski çok düşüktür ve yapılan ileriye dönük çalışmalarda birkaç yıl içinde LSIL’ın %90’ından fazlasının kendiliğinden düzeldiği gösterilmiştir. Bu nedenle, genç kızlar (<21 yaş) özel bir grup olarak ele alınmalıdır ve bu hasta grubuna kolposkopi yerine iki yıl süreyle yıllık smear takibi yapılması önerilmektedir.

Diğer bir özel hasta grubu da LSIL’ı olan postmenopozal kadınlardır. Bazı çalışmalarda, HPV DNA prevalansı LSIL’ı olan postmenopozal kadınlarda premenopozal kadınlara göre daha düşük bulunmuştur. Ayrıca, CIN 2, 3 prevalansı da bu hasta grubunda daha düşüktür. Bu nedenle, 2006 kılavuzunda LSIL’ı olan postmenopozal kadınların ASC-US’ta olduğu gibi yönetilmesi önerilmiştir.

Dolayısıyla bu hastalara HPV DNA tetkiki veya kolposkopi ya da 3 aylık yakın izlem uygulanabilir. Ülkemiz koşullarında bizler ucuza “gittimiz” için kolposkopi iyi bir yaklaşım olarak değerlendirilebilir J

Bu noktada özelliği olan bazı hastalardan bahsetmek şarttır.

Biyopsi ile CIN 1 tanısı alan ancak sitoloji sonucu HSIL ya da AGC olan kadınlarda yönetim, biyopsi sonucu CIN 1, sitoloji sonucu ise ASC-US, ASC-H ya da LSIL olan kadınlardakinden daha agresif olabilir.

Biliyorum anlaması zor ama açıklamaya çalışayım. Smear alındı ve CIN 3 geldi. Siz deli gibi panik oldunuz. Doktorunuz kolposkopi altında biyopsi yaptı ve sonuç CIN 1 geldi. Rahatlayın ama çok da değil. İşte böylesi bir durumda smearde ağır displazi saptandığı için biyoside CIN 1 gelse de bu CIN I’lerin diğer CIN I’lerden (örneğin smearde CIN 1 ve biyopside CIN 1) daha agresif seyredebileceği bildirilmektedir.

CIN 1’lerin tedavisinde temel olan izlemdir. Soru “Ne kadar izlemeliyiz?” dir. Farklı kaynaklar farklı süreler veriyor olsa da temelde 1.5 ila 2 yıl arasında izleyip takiben cerrahi tedavi yani konizasyon uygulanabilir. Açıkçası ben kendi pratiğimde sıklıkla 1 ila 1.5 yıl arasındaki sürelerde sürekli smear sonucu CIN I gelen hastada (hele HPV tiplemesi yüksek riskli HPV tipleri ise) konizasyon yapıyorum.

29 Temmuz 2016 tarihinde Prof. Dr. Süleyman Engin Akhan tarafından yayınlanmış ve 29 Temmuz 2016 tarihinde de son güncelleme yapılmıştır.

Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir