VIN = Vulvar İntraepithelial Neoplazi = Vulvar Intraepithelial Neoplasia Nedir? Nasıl Sınıflandırılır?
VIN = Vulvar İntraepithelial Neoplazi = Vulvar Intraepithelial Neoplasia Nedir? Nasıl Sınıflandırılır? Vulva kadında; mons pubis (kasıklarla beraber üstteki tüylü kısım), büyük dudaklar (labium majus), küçük dudaklar (labium minus), klitoris, idrar yapılan yer yani üretra, vulvar vestibulumu kapsayan tüm dişi dış üreme organına verilen genel isimdir. VIN Nedir? VIN Sınıflaması Vulvar intraepitelial neoplazi (VIN) vulva nın kanser öncülü (prekanseröz) lezyonudur. Vulva da yer alan Skuamöz hücrelerin anormal gelişmesi yani “displazisi” söz konusudur ama kanser olarak yorumlanamaz. Vulva nın hastalıklarına takıntılı bir dernek var J İşte bu dernek bizim için son derece önemli olan vulva hastalıklarını sınıflar, yeni terminolojiler tanımlar. Türkçeye uyarlarsak “Uluslararası Vulva Hastalıkları Derneği” (International Society for the Study of Vulvar Diseases) kısaca ISSVD 2004 yılında VIN terminolojisini ortaya koydu. Ve bu başlık altında VIN’leri 2 alt guruba ayırdı:
- Olağan, sıradan VIN: HPV ile ilişkili VIN’ler için kullanılar. Bu sınıflamada genital siğillerin olması baştan VIN 1 kabul edilmektedir. Diğer taraftan VIN 3 olgularda aynı CIN’lerde hücresel anormallikler tüm dokuyu tutmakta ancak bazal membrandan geçmemekte, stromal invazyon göstermemektedir. BU tip VINler sıklıkla dış genital bölgede bir çok odaktan birden çıkarlar. Aşağıda bir örneğini görüyorsunuz. Asetobeyaz alanlar VIN 3 lezyonları gösteriyor.
- Farklılaşmış VIN: HPV ile ilişkili olmayan altında liken skelerozis ya da liken simpleks olan VIN ler için kullanılan terminolojidir.
2012 yılında klasik olarak Amerikalı abiler LAST projesi çerçevesinde ISSVD’nin bu sınıflamasını ortamdan çıkartıp yeni bir tanımlama yapmaya çalıştılar ama detaylara girip sıkmayayım acayip başarısız oldular. Dolayısıyla hala yaygın olarak kullanılmıyor ortaya attıkları sınıflama. Gerek VIN gerek Vulva kanseri HPV infeksiyonu ile ilişkilidir. Burada sıklıkla HPV’ye bağlı problemler ile ilgili bazı bilgileri tazelemekte fayda var. Biliyorsunuz genital bölgeye ait HPV’ler iki ana grup altında incelenir:
- Onkojenik Olanlar: Bulaştığı kişinin hücresinde DNA dizilimizi kırarak kendi DNA’sını o kişinin DNA’sına ekler. Böylece garip, melez dolayısıyla kansere doğru ilerleyen bir hücre oluşturur. Örneğin HPV Tip 16 ve HPV Tip 18 bunların en bilinenleridir.
- Onkojenik Olmayanlar: Bulaştığı kişinin hücresine girer ama DNA’sına bulaşmaz. Sadece hücre içinde bulunur. Tabii ki probleme sebep olur ama kansere ilerleme ihtimali onkojenik tiplere göre son derece kısıtlıdır. Onkojenik olmayan HPV tiplerinin en bilinenleri siğil yapan HPV Tip 6 ve 11’dir.
Şimdi gelelim vulvar intraepitelial neoplazi olayına. Yukarıda bahsettiğimiz gibi genital siğil sıklıkla VIN 1 kabul edilse de Genital siğillerin %92-97’si HPV Tip 11 -6 ile oluşur ve bunlar onkojenik HPV tipleri değildir. Ancak VIN 3 sıklıkla Tip 16 Tip 18 ya da 33 gibi onkojenik HPV tipleri ile oluşur. Ve klinik bağlamda esas önemli olan VIN 3 olgulardır. Dolayısıyla tedavi sürecinde ve ne olacak benim durumum diye sorduğunuzda patolojinin verdiği rapor son derece önemli olmaktadır.
Vulvar Intraepitelial Neoplazi (VIN) Olgularında Tedavi için tıklayınız.
Vulvodini Vulvar Vestibulitis Sendromu Ağrılı Vulva Konusunda Son gelişmeler-Prof.Dr.Süleyman Akhan için tıklayınız.
22 Ağustos 2016 tarihinde Prof. Dr. Süleyman Engin Akhan tarafından yayınlanmış ve 20 Aralık 2018 tarihinde de son güncelleme yapılmıştır.