Rahim Ağzı Kanserinin İdeal Tedavisi İçin Bilinmesi Gereken Değişkenler

Rahim Ağzı Kanserinin İdeal Tedavisi İçin Bilinmesi Gereken Değişkenler

Rahim Ağzı Kanserinin İdeal Tedavisi İçin Bilinmesi Gereken Değişkenler

Rahim Ağzı Kanserinin İdeal Tedavisi İçin Bilinmesi Gereken Değişkenler Pek çok değişken jinekolog onkolog, radyasyon onkoloğu ve medikal onkolog’un hastanın tedavisini şekillendirmelerini etkiler. Bunları hastaya ve hastalığa ait değişkenler olarak iki ana başlık altında sıralayabiliriz: 1. Hastaya ait değişkenler: a. Hastanın gebelik istemesi: Özellikle Evre I olgularda hasta çocuk sahibi olmak istiyor ise rahim korunabilir. Nasıl korunacağı ve hangi cerrahilerin uygulanabileceği konu ile ilgili (Tedavi) bölümde çok detaylı anlattım. Ancak vurgulanması gereken hasanın gebelik talebi olması durumunda ve tümörün tipi evresi müsait ise hasta yönetimi tamamen değişir. b. Hastanın fiziki durumu. Son derece önemlidir. Fiziki durumdan kasıt kalp rahatsızlığı ya da uzun, kanama riski yüksek bir ameliyatın risklerini iyice arttıran solunum sistemi hastalığı ya da diabet gibi sorunlarının olup olmaması son derece önemlidir. Diğer önemli bir fiziki durum kilodur. c. Hastanın kilosu: Özellikle Tip III Radikal histerektomi yani ameliyat kararı alınırken hastanın kilosu çok önemlidir. Rahim ağzı kanseri olan hasta ve yakınlarının en çok üzerinde durdukları konu hastanın ameliyat olup olamayacağıdır. Oysa söz

konusu erken evre (Evre I ve II) serviks kanseri olduğunda ışın tedavisi (Radyoterapi) ve radikal cerrahinin hasta sağ kalımı açısından farkı yoktur! Dolaysıyla hastanın morbid obes olması laparoskopik cerrahi de dahil riski arttıran bir faktördür. Karar verilirken kilo önemli bir parametre olmaktadır. Dolayısıyla kilo bu ameliyat için problemdir dostlarım. d. Hastanın cinsel aktif olup olmaması: Evre 1 ve 2 rahim ağzı kanseri olgularında hastanın cinsel aktif olması ve fizik olarak cerrahi yapılabilecek durumda olması durumunda cerrahi tercih edilir. Bunun temel nedeni radyoterapinin vajinada kısalmaya neden olmasıdır. e. Son olarak en sübjektif etken hastanın talebidir. Bu önemli zira biz doktorların görevi; hastaya doğru ve tarafsız olarak uygun, anlaşılır bir dille tedavinin nasıl şekilleneceğini anlatmaktır. Hasta bu bilgiler doğrultusunda karar vermelidir. Kimi zaman ameliyat ya da radyoterapi uygulanabilecek hastalar böylesi büyük bir cerrahiden çekindikleri için radyoterapiyi tercih edebilirler ya da 2. Hastalık hakkında bilinmesi gerekenler: a. Hastalığın evresi: Hastalığın evresi tedavinin şekillenmesi açısından son derece önemlidir. Evre IB2 sonrası klasik tedavi hastaya radyoterapi ve kemoterapi uygulanmasıdır. Ancak serviks kanserinin evrelemesi hala klinik evrelemedir. Yani jinekolojik muayene de tümörün çapı ve parametriumların tutulma durumuna göre evreleme yapılır. Günümüzde manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ve pozitron emisyon tomografisi (PET-BT) beraberce kullanılarak evreleme özellikle karın üst bölgelerinde tümör olup olmadığı, lenf nodu tutulumu olup olmadığı daha net anlaşılmaktadır. Ancak evreleme hala kliniktir. Dolayısıyla PET-CT ve MR çekilmesi son derece önemlidir. b. Tümörün “Grade”i: Kanser hücrelerinin “grade”i mikroskobik değerlendirmeye dayanır. Patolog mikroskop altında hastanın kanserli hücrelerindeki bozulmayı inceler. Bu bozulma hafif ise grade 1, ağır ise grade 3 şayet ikisinin arasında ise grade 2 ifadesini kullanır. Grade 1 tümörlerde kanser hücresi hastaya ait orijinal dokuya çok benzer. Oysa grade 3 tümörde neredeyse hiç benzemez. Benzerlik artıkça hastalığın iyi seyretme ve tedaviye cevap verme oranı artar.

HPV Virüsü

c. Ameliyat sonrası çıkartılan tümörde ise; Tümörün çapı, lenfovasküler invazyon olup olmadığı ve en önemlisi cerrahi olarak çıkartılan lenf nodlarında (Düğümlerinde) tümör olup olmadığı son derece önemlidir. d. Yine ameliyat sonrası parametriumların tutulup tutulmadığı çok önemlidir. Zira böyle bir durumda cerrahi olarak çıkarılan dokunun sınırında tümör var ise ek tedavi (Işın ya da kemoterapi ve ışın tedavileri) şart olur.

 

 

 


HPV’yi vücuttan atmayı nasıl hızlandırabiliriz? için tıklayınız.

HPV’nin vücuttan temizlenmesini etkileyen faktörler nelerdir? için tıklayınız.

Dr.Süleyman Engin AKHAN, HPV Aşısı hakkında bilgi veriyor. tıklayınız. 

03 Eylül 2017 tarihinde Prof. Dr. Süleyman Engin Akhan tarafından yayınlanmış ve 20 Aralık 2018 tarihinde de son güncelleme yapılmıştır.

Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir