Rahim Ağzı Kanseri Tanı Yöntemleri

Rahim Ağzı Kanseri Tanı Yöntemleri

Rahim Ağzı Kanseri Tanı Yöntemleri

Rahim Ağzı Kanseri Tanı Yöntemleri Aşağıdaki durumlarda rahim ağzı kanserinden şüphelenilmelidir: 1. Jinekolojik muayene sırasında rahim ağzında şüpheli lezyon saptanması durumunda ya da muayene esnasında parametrium dediğimiz rahimi tutan ana bağları da içeren ve rahimin her iki yanından kemiklere kadar uzanan yapıyı elle kontrol ettiğimizde sertlik gelmesi durumunda mutlaka hasta rahim ağzı kanseri açısından değerlendirilmelidir. Ve jinekolojik muayene sadece tanı değil hastalığın yaygınlığı açısından da son derece önemlidir. 2. Pap-smear de ağır displazi saptanması durumunda. Displazi;u7 rahim ağzı kanseri öncüllerinin genel adıdır ve konu hakkında bu sitenin farklı yerlerinde ki açıklamaları lütfen okuyun. 3. İlişki sonrası kanama ve adetler arasında kanama olması durumunda mutlaka şüphelenilir. Bu konuyu rahim ağzı kanseri belirtileri bölümünde detaylandırdım. Açıkçası ilişki sırasında kanaması olan kadınların çok azında serviks kanseri saptanır. Eğer rahim ağzı kanserinden şüphelenilen ve yukarıda sıraladığım belirtilerden biri var ise aşağıdaki tanı yöntemlerinden biri uygulanır. 1. Pap-smear: Tanı açısından önemlidir. Smearde ASC-H ya da kanser belirtileri saptanması durumunda mutlaka kolposkopi ve gerekiyor ise kolposkopik biyopsi yapılmalıdır. 2. Servikal Biyopsi: Jinekolojik muayene sırasında rahim ağzında şüpheli bir bulgu, lezyon olması durumunda mutlaka biyopsi yapılmalıdır. Yapılan en büyük hatalardan biri rahim ağzında gözle görülen şüpheli bir alan saptandıktan sonra smear alınmasıdır. Ve anlamsızdır. Pap-smear dediğimiz tanısal yöntem sonuç olarak rahim ağzından dökülen hücrelerin örneklenmesidir. Oysa bariz gözle görülen bir lezyon olması durumunda mutlaka biyopsi alınmalıdır.

Smearde Normal Endoservikal Hücreler

3. Kolposkopi: Smearde problem çıkması durumunda mutlaka kolposkopi yapılmalıdır. Konu ile detayları aynı isimli bölümde bulabilirsiniz. Kolposkopide şüpheli alanlar saptanması (Örneğin asetobeyaz epitel) durumunda mutlaka bu bölgelerden biyopsiler alınır. 4. Görüntüleme Yöntemleri: Eş zamanlı kullanılan PET-CT ve MR görüntüleme özellikle rahim ağzı kanseri tanısı alan hastalarda ameliyat kararı alınması sırasında yol gösterici olarak kullanılır. Bunun dışında yapılacak cerrahi girişimin büyüklüğü açısından da bu görüntüleme yöntemleri yardımcıdır. Burada bir noktanın altını çizmekte fayda var. FIGO (Federation Int. Obstetrics and Gynecology) yani çatı derneğimiz tüm dünyada görüntüleme yöntemlerinin kullanımı ve yaygınlığı son derece farklı olduğu için tetkikleri sadece PA akciğer filmi, IVP ve baryum grafisi ile sınırlandırmıştır. Oysa yurdum topraklarında mebzul miktarda MR olması en azından bizlerin bu yönteme sıklıkla başvurmamıza neden olmaktadır.


Dr.Süleyman Engin Akhan HPV Aşısı hakkında bilgi veriyor, tıklayınız.

 

03 Eylül 2017 tarihinde Prof. Dr. Süleyman Engin Akhan tarafından yayınlanmış ve 20 Aralık 2018 tarihinde de son güncelleme yapılmıştır.

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.